Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
11 Jul

Glutensiz Ekmek Tarifi

Gluten free

Çölyak hastasısınız veya buğdaya karşı hassasiyetiniz mi var? Ne yazık ki Türkiye’de yaşadığınız için biraz şanssızsınız. Çünkü tamamen zorunluluktan kaynaklı bu beslenme biçimi bazıları için bir ilaç niteliğindeyken glutensiz ürünlerin fiyatı başını alıp gitmiş durumda. Eğer bir ekmeğe 5 ekmek parası ödemek istmiyorsanız kendi glütensiz ekmeğinizi kendiniz yapıp dipfrize atabilirsiniz. Ancak kendi ekmeğinizi veya makarnanızı yapmadan önce bilmeniz gereken bir şey var o da her unun ekmeğinin yenmeyeceği. Glutensiz alternatif unların avantajlarını ve nasıl yapılacağını öğrenmek hem sizin için hemde sevdikleriniz için faydalı olabilir.

Esmer Pirinç Unu

Tüm pirinç unları işlenmiş buğday unlarına kıyasla daha fazla besin değerine sahip. Kahverengi pirinç unu B vitamini, demir ve lif yönünden oldukça zengin. Bu yüzden glütensiz bir ekmek yapmak için esmer pirinç unu iyi bir seçenek olacaktır.

Kara Buğday Unu

Arap darısı olarak da bilinen kara buğday aslında bir buğday değil ve glutensiz. Kara buğday unu içerdiği yüksek oranda lifle beyaz una iyi bir alternatif. Ayrıca B vitamini, magnezyum ve fosfor açısındanda zengin. Tad olarak özellikle muffin, kurabiye, ekmek ve pancake tariflerinde kolayca buğday unu ve beyaz unun yerini alabilir.

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan Cevizi Unu amino asit yönünden çok zenginken aynı zamanda alınması gereken zorunlu yağ asidi ve lorik asit ihtiyacını da karşılar.Katı protein içeriğiyle beraber yüksek oranda lif içerir. Hafif ve tatlı aroması vanilya ve çikolatayla iyi gider.

Kiona Unu

Kiona unu da Türkiye’deki pazar fiyatı pahalı gıdalardan biri. Ancak fiyatına ve tohumlarının dışındaki saponin nedeniyle tadının acı olmasına rağmen toksinleri atıcı özelliğinden dolayı onu sevin.

Bu un çeşitlerinin dışında mısır unu, yulaf unu ve tatlı patates unu gibi seçenekleriniz olduğunu da unutmayın.

Glutensiz Ekmek Tarifi

500 gr glutensiz un

Yarım litre süt

1 bardak ılık su

2 yumurta

1 paket kabartma tozu (Dr Oetker)

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı şeker

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı

Süt, tuz, yumurta, şeker, sıvı yağ ve kabartma tozunu çırparak karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş glutensiz unu ekleyin. Pürüzsüzleşinceye kadar karıştırın. Karışımı yağladığınız teflon ya da plastik kek kalıbına, ikiye bölerek ayrı ayrı dökün ve üzerini bir bıçakla çizin. Hazırladığınız karışımı, önceden 200 derecede, içinde bir kap su ile kızdırılmış fırına verin. Fırının kapağı açılmadan yaklaşık 40 dakika pişirin. Daha sonra üzerine bir bez örtün. Soğuduktan sonra kesilmeye hazır hale gelecektir.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

1 Comment
  • Mehtap Kaya

    Merhaba glütensiz ekmek tarifinde kullanılan kabartma tozunda da glüten var,onun yerine ne kadar karbonat kullanılabilir acaba?

    24 July 2016 at 11:58 Reply

Leave a reply