Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
22 Oct

Filmekimi Filmleri: Mommy / Xavier Dolan (2014)

Neredeyse etrafımızdaki herkesi henüz kimse tanımıyorken Xavier ile tanıştırdığımıza pişmanız. Artık Xavier Dolan, Türkiye’de belli bir kitle tarafından o kadar seviliyor ve filmleri merak ediliyor ki Filmekimi‘nde bilet bulmak için birçok kişi gibi biz de zorlandık. Sonuç olarak Mommy’e bilet bulduk ve filmi izlemeye koşa koşa gittik. Daha önce filmden burada bahsetmiştik.

Xavier Dolan’ın diğer filmlerinin aksine Mommy’i izleyebilmek için bu kadar beklemek zorunda olmak birçok izleyici de daha çok merak uyandırdı. Çünkü Xavier birileri tarafından keşfedildiğinde artık filmleri çoktan internete veya korsan piyasasına düşmüştü. Şimdiyse herkes Filmekimi’ne kadar beklemek zorunda kaldı. Üstüne 67.Cannes Film Festivali’ndeki ayakta alkışlandığı da duyulunca merak ve beklenti iyice arttı.

Mommy, Xavier’in en iyi filmi mi?

Açıkçası en son Başka Sinema’da izlediğimiz Tom a la Ferme‘yi o kadar sıkıcı bulmuştuk ki Mommy de de aynı duyguları yaşamaktan korkuyorduk. Neyse ki Xavier bizi hayal kırıklığına uğratmadı ve belki de I Killed My Mother, Les Amours Imaginaires ve Lawrence Anyways‘ten de daha iyi bir film izletti bizlere. Bütün filmlerinin yeri ayrı tabii ama Mommy ile yabancı dalda Oscar adaylığına kesin gözüyle bakıyoruz.

Birçok kişinin Xavier’in Mommy’de tercih ettiği müzikler için yönelttiği eleştirilere biz de katılıyoruz. Xavier’in filmlerinde sahnedeki en ufak bir eşyanın açısının bile bir anlamı olduğunu düşündükçe, bazı şarkıların anlamsızlığı daha da göze battı ama yönetmenin kredisi çok… Xavier’dir ne yapsa yeridir.

Kanada‘da geçen filmde I Killed My Mother’dan da alışık olduğumuz gibi başrolde yine annesiyle problemler yaşayan sorunlu bir genç var. (Ama bu kez kendisi Xavier değil.) Bu sefer daha asi, daha agresif… Diğer filmlerinde olduğu gibi Mommy’de de Dolan’ın kemik oyuncu kadrosundan Anne Dorval ve Suzanne Clement‘i görüyoruz. Başrolü ise 17 yaşındaki Antoine-Olivier Pilon büyük bir ustalıkla kotarıyor.

Eğer Filmekimi’nde izleyemediyseniz, mutlaka listenizin bir köşesine yazın ve ulaşabildiğiniz ilk anda Mommy’i izleyin. O zamana kadar Dolan’ın önceki filmlerine vakit ayırarak, yönetmen sinemasının sıraıdşı örneklerinden biriyle tanışmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply