Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
16 Dec

Mert Tugen Röportaj

Mert Tugen 3

Mert Tugen 4

Mert Tugen 8

Mert Tugen genç, başarılı ve önü açık bir illüstratör. Öyle ki çizimleri için bir çocuk kitabı satın almak isteyebilirsiniz. Mert’le çocuk kitapları için yaptığı çizimler ve sokak sanatına duyduğu ilgi hakkında konuştuk.

İllüstrasyonlarını severek takip ediyoruz. Kimdir Mert Tugen?

22 yaşındayım ve Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Çizgi Film/Animasyon bölümündeki eğitimimin 5. yılındayım. Mezun olmaya çalışıyordum ama artık bunun için çalışmaktan ziyade işlerime ağırlık vermek bana daha mantıklı gelmeye başladı. Ağırlı olarak çocuk kitapları resimlemekte, bunun yanında Bant Mag., Sabitfikir gibi çeşitli dergilere ve ajanslara illüstrasyon işleri yapmaktayım.

Senin için eline kalemi aldığın ilk günden bu yana hayatında çizim süreci nasıl ilerledi?

Lise dönemine kadar yanlızca defter, kitap kenarlarına bir şeyler çizen birisiydim. Benim için dönüm noktası o zamanlar ailemle birlikte yaşadığım Gaziantep’te, Güzel Sanatlar Lisesi’nin açıldığını öğrenmemle başladı. Lisede zaman geçtikçe yapmak istediğim şeylere dair fikirlerim netleşmeye, yaptığım şeyi daha çok sevmeye başladım. Üniversitede ise sürekli üretme hali hem kişiliğime hem de işlerime yansıdı. Zamanla işlerimi paylaşmaya dair özgüven de edindim ve öğrenmeye, üretmeye, farklı şeyler denemeye yönelik isteğimi kaybetmeden çalışmaya devam ediyorum.

Mert Tugen 6

Çocuk kitapları çizmeye nasıl başladın? Küçükken okuduğun kitaplardaki illüstrasyonlar etkiler miydi seni?

Ben kendimce illüstrasyonlar yapıp paylaşmaya başladığım sıralar, bundan yaklaşık 2-3 yıl önce, bana hep bir nevi yol gösterici olan Ethem Onur Bilgiç ve çok sevdiğim Deniz Tarsus benden Deniz’in yazmış olduğu ‘Babam Bir Astronot’ isimli kitabı resimlememi istediler. Zaten çocuk kitabı resimlemek hep aklımın ucunda bir yerlerde olan bir şeydi ama bu kadar çabuk geleceğini tahmin etmemiştim. Hemen işe koyuldum. Kitap basılalı çok olmadı ama bu süre zarfında birçok kişiyle tanışma ve işlerimi gösterme fırsatı yakaladım. Zamanla farklı yayınevleri benimle iletişime geçti ve düzenli kitap resimleme fırsatı yakalamış oldum.  Küçükken çok aklımda kalıcı bi durum olmadı çocuk kitaplarıyla alakalı ama evdeki ansiklopedileri karıştırırken çizgi filmlerin nasıl yapıldığına dair gördüğüm resimleri çok iyi anımsıyorum.

Yazıyla aran nasıl? İleride bir kitabı hem yazmayı hem de çizmeyi düşünür müsün?

Yazı yazmakla alakalı kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Şuan öyle bir şeye cesaret edebilir miyim bilemiyorum ama yazıp çizmek konusunda çok heyecanlı ve istekliyim. Şimdilik sadece ileride bu konuda yapacaklarıma dair fikirleri not etmekle yetiniyorum.

Mert Tugen 2

İllüstrasyon dışında sanatın hangi dalları seni meşgul ediyor?

İllüstrasyon dışında tabii ki okuduğum bölüm nedeniyle, beni çok zorlasa da animasyon konusunda kafamda hep fikirler oluyor. Yakın zamanda bunları üretme kısmına geçmeyi planlıyorum. Zira mezun olmam da bu filmlere bakıyor biraz.

Bir de benim street art’a karşı beslediğim büyük ilgi var. Lisede graffitiyle ilgilendim uzun süre. Dolayısıyla o malzemeye ve kültüre de aşina sayılırım. Bu ilgiyi de üretime geçirmek için uzun süredir düşünüyordum ki yakın zamanda çok güzel işler ürettiğini düşündüğüm Elif Demir’le birbirimizi gaza getirip, birlikte boyama fırsatı yakaladık. İlk önce Kadıköy/Moda’da, ardından Antalya/Kaş’ta. Fırsat buldukça boyamaya da devam edeceğim gibi gözüküyor.

Şu sıralar hangi projeler üzerinde çalışıyorsun?

Şu sıralar çocuk kitapları resimlemekle birlikte bir yandan animasyon filmim için düşünüyor, diğer yandan ufak illüstrasyonlar yapıp biriktiriyor, bir taraftan da bir sonraki duvar için planlar yapıyorum.

Animasyonla aran nasıl? Favorilerin hangileri?

İzleme kısmını çok sevmekle birlikte ,animasyon üretme kısmında canımdan bezdiğim olmuyor değil. İzlediğim animasyonları düşününce de aklıma ilk gelenler hep Fransız filmleri oluyor. İlki çok ilginçtir, çocukken babamın bakkaldan alıp bize getirdiği ‘Les Triplettes de Belleville’, ikincisi ise film festivalinde denk geldiğim ve hayran kaldığım ‘Une Vie de Chat’.

Mert Tugen 7

En sevdiğin illüstratörler kim?

Bizden Sedat Girgin benim bir numaram. Onun dışında aslında çok isim var her gün bir sürü çizerle karşılaşıyorum ama illa isim vermem gerekiyorsa Oliver Jeffers, Lizzy Stewart, street art konusunda da Os Gemeos aklıma ilk gelenler.

Çizmek aynı zamanda bir terapi gibi. Kafanı boşaltmak istediğinde eline kalemi aldığın zaman çıkan sonuç nasıl oluyor?

Genelde gün içerisinde acil işleri ürettikten sonra hala çizecek kadar gücümün olduğunu hissediyorsam, defterime bir şeyler çiziyorum ve çok rahatlatıcı, aynı zamanda eğlenceli oluyor. Hatta belki de daha tatmin edici…

Bizi tanıştırmak istediğin, tanısanız seversiniz dediğin biri ya da birileri var mı?

Madem böyle bir soru var o zaman cevabı önceki sorularda ismi geçen kişiler olarak vereyim.

Behance

Facebook

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply