Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
22 Dec

Sendromsuzlar: Sedat Girgin

Sedat Girgin 1

Sedat Girgin 5

Kitaplara, çizimleriyle kattığı ruhun ve rengin birçok hayranı gibi biz de Sedat Girgin’in çizimlerine hayranız. Sedat Girgin ile çizim hayatından, müzikten, Contemporary İstanbul’dan ve projelerinden konuştuk.

İşlerinizi severek takip ediyoruz. Bize aldığınız sanat eğitiminden biraz bahseder misiniz?

Sanat eğitimine lisede başladım. İlk ve ortaokulda her çocuk gibi çizmeye ilgim çok yoğundu. Sonrasında hiç bırakmadım. Ailemin yönlendirmesiyle İstanbul Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavlarına girdim ve kazandım. Lisenin bana katkısı çok büyük oldu. Orda temel sanat ve desen eğitimlerini aldım. 4 yıl boyunca sürekli çiziyorduk. Böyle bir eğitimin ardından üniversiteyi kazanmam tabii ki çok kolay oldu. Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünü bitirdim. Bu bölümün de katkısı pratik düşünme ve disiplin oldu. Aslında şu an yaptığım işle alakalı bir bölüm değildi ama bir şekilde tamamladım eğitimimi. Aslında çizime daha sıkı sarılmamı sağladı. Çünkü sevdiğim iş buydu. Üniversitede okurken çocuk kitapları çizmeye başlamıştım zaten. Mezun olduktan sonra “Ne yapacağım şimdi?” sorusu ile pek boğuşmadım açıkcası.

Bir illüstratör olarak en çok hangi tür çizimlerden keyif alıyorsunuz? Tekniğinizi nasıl tanımlarsınız?

Aslında özgür olabildiğim her tür çizimi seviyorum. Zaten işi aldığımda ne kadar zorlanacağımı kestirebiliyorum en baştan. Eğer iş beni özgür kılabiliyorsa gayet keyifli geçiyor. Onun dışında sergilerde tamamen kendimle başbaşa kaldığım için çok daha keyifli oluyor. Daha çok kendim olabiliyorum.

Sedat Girgin 4

Sedat Girgin 2

Kariyerinizin büyük bir kısmında çocuk yayınları için yaptığınız çizimler öne çıkıyor. Nasıl bir duygu küçükken okuduğunuz masalları çizmek?

Çocuk kitaplarını çok önemsiyorum. Bir çocuğun hayal dünyasına girebilmek, çocuk gibi düşünebilmek çok güzel bir duygu. Can Çocuk Yayınları’ndan bana Pinokyo masalı verildiğinde çok mutlu olmuştum. Küçükken çok severek okuduğunuz, hayalinizde canlandırdığınız sahneleri tekrar çocuklara kendi dilinizde resmetmek çok keyfli. Bazen de “Ya hayal ettikleri kadar iyi çizemezsem?” diye korkuyorum da açıkcası.

Bir şeyi çizmek istediğinize nasıl karar veriyorsunuz? Süreç nedir?

Zaten çizmek istediğim şeyi kağıdın önüne geçmeden önce kafamda çizmiş oluyorum. Kafamda canlandırdığım andan sonrası çok keyifli ama öncesi biraz sancılı. Sokakta yürürken, uyumaya çalışırken her dakika kafanızda çiziyor oluyorsunuz. O ilk yaratım süreci biraz yorucu.

Sedat Girgin 6

Sedat Girgin 8

Çizim dışında müzikle de ilgilendiğinizi biliyoruz. Eskiz grubu nasıl oluştu?

Eskiz ilk olarak lise arkadaşım Deniz Ağan ile ilk üniversite yıllarında birlikte stüdyolara girdiğimiz sıralarda oluştu. Aslında bir grup kuralım diye başlamamıştık müziğe. Ben davul çalabildiğimi bile bilmiyordum, hep ilgim vardı ama pek deneme şansım olmamıştı. Oturdum başına, baktım bir şeyler oluyor. Sonrasında pek kopamadım. Deniz ile birlikte sürekli stüdyolara girer olduk, sonra Bass gitaristimiz Can Tunaboylu ile tanıştık ve Eskiz kurulmuş oldu. Bir şeyler üretmek keyfili, ne olursa olsun.

Contemporary Istanbul yoğunluğu nasıl geçti veya geçiyor? Ne tür geri dönüşler aldınız?

İnanılmaz keyifli geçti benim için. İşlerimi gösteremeyeceğim kadar çok insana göstermiş oldum. İlgi de çok güzeldi, çok fazla beni tanıyan insanlarla tanışma fırsatım oldu. Çok şaşırtıcıydı. İlk günden işlerime yoğun ilgi oldu, bir sürü sipariş aldım.

Sedat Girgin 3

Şu aralar üzerinde çalıştığınız plan ve projeler neler?

Şuan Rehouse Kidz ile hazırladığımız 9 kitaplık Leyla Fonten’den Öyküler serisini tamamlıyorum. Aslında seri bitti, ama ufak tefek düzeltmeleri halen sürüyor. İlk 4 kitap çıktı zaten, sırada 5 kitap daha var. Onun dışında Can Çocuk, Yapı Kredi Yayınları ve Doğan Egmont’dan çıkacak 6 kitap daha var. Onları resimlemeye çalışıyorum. Ve benden istenilen siparişleri yetiştirmeye çalışıyorum. Buralar çok yoğun anlayacağınız.

Sedat Girgin 7

Genç illüstratörlere tavsiyeniz nedir?

Sıkılmadan bol bol çizmeleri ve kendilerine özgün bir tarz geliştirmeleri. Zaten çizdikçe kendilerini bulacaklardır.

Bize mutlaka tanımanız gerek dediğiniz biri ya da birileri var mı?

Akif Kaynar, Burak Dak’ı tanımanızı isterim mesela. Çok severim işlerini.

Teşekkürler.

Behance

Facebook

Instagram

Website

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply