Featured Posts

Onu Öldür, Beni Güldür / Ali Elmacı
“Onu Öldür, Beni Güldür” sergisindeki fantastik sahnelerde, bal yapan eşek arılarına, abaküse takılmış kurukafalara, bağırsak şeklindeki sarıklara ve gözünü izleyiciye dikmiş huzursuz çocuklara rastlıyoruz. Çekici olanla iticiyi, samimi olanla tehditkarı, doğalla yapayı, kutsalla kitsch'i bir arada seyrederken hangisine inanacağımızı şaşırıyoruz.
View Post
To top
13 Dec

Yılın En İyi 10 Filmi

2014 yılı sinema anlamında başarılı bir yıl oldu. Favori film listemize bir sürü yeni film eklenmiş oldu. Listede yer alan filmlerin bazıları Türkiye’de henüz vizyona girmedi ancak önümüzdeki haftalarda vizyonda izleme şansı bulabilirsiniz. Sizin de bu yılın en iyilerinden olduğunu düşündüğünüz film önerilerinizi bekliyoruz.

Intersellar / IMDB:8,9

Muazzam uzay tasvirleri  ve uzayda geçen sahnelerde ses kullanmaması, zaman yolculuğuna olan özgün yaklaşımı ve felsefi vurgusuyla kesinlikle Intersellar bu puanı hakediyor. Teknik bilgisi ve becerisi yüksek olan Cooper, geniş mısır tarlalarında çiftçilik yaparak geçinmektedir; amacı iki çocuğuna güvenli bir hayat sunmaktır. Onlarla yaşayan Büyükbaba Donald çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşındaki kızı Murph şaşırtıcı bir zekaya sahiptir. Geçmişte bıraktığı biliminsanı kariyerini özleyen Cooper’un karşısına bir gün beklenmedik bir teklif çıkar ve ailesinin, dahası insanlığın güvenliği için zorlu bir karar alması gerekir…

Birdman / IMDB: 8,7

Birdman, Michael Keaton için daha önceki yapımlarının aksine içinde farklı tonlar barındıran daha eğlenceli bir film. Kara mizah esintili Birdman, ikonik bir süper kahramanı canlandırmış olan düşmüş aktör Raymon Carver’ın kısa hikayesinden uyarlanan bir tiyatro oyunu etrafında gelişiyor.

Whiplash / IMDB: 8,7

Sundance Film Festivali kazananı Whiplash, tartışmasız yılın en iyi sinema resitaliydi. Gelecek vaat eden, genç bir davul öğrencisi olan Andrew, yaptığı şeyde en iyisi olmayı ister ve zorlu bir konservatuar sınavına hazırlanır. Bu dönemde ünlü müzisyenlerden birinden ders almaya karar verir. Fakat başarısı kadar acımasızlığı ile de ün yapmış bir caz duayeni olan Terence Fletcher, Andrew’u kapasitesinin sonuna kadar kullanmadan rahat bırakmayacaktır.

Boyhood / IMDB: 8,5

J.M Coetzee’nin otobiyografik romanından uyarlanan Boyhood, bir erkek çocuğu büyürken ailesinin nasıl değiştiğini anlatıyor. Linklater’ın gerçek zamanlı hayat analizi Türkiye’de hakettiği ilgiyi göremese de dünya listelerinde yılın en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor.

Gone Girl / IMDB: 8,4

David Fincher’in kesinlikle en iyi filmlerinden biri olan Gone Girl, kadın ve erkek ilişkisini psikolojik bir gerilim çerçevesinde çok başarılı irdeliyor. Baştan sona kendisini heyecanla izlettiren film, uzunluğuna rağmen bir solukta izleniyor.Başrollerini Benn Affleck ve Rosamund Pike’nin oynadığı filmde oyunculuğun hakkı da fazlasıyla verilmiş.

Wild Tales / IMDB: 8,4

Zeki ve sürükleyici kurgusuyla Arjantin çıkışlı muhteşem bir trajedi Wild Tales. Yönetmenliğini Arjantin yapımı “Hermanos y Detectives”‘in yaratıcısı Damian Szifron’un yaptığı filmde, Buenos Aires ve çevresinde yaşanan altı farklı hayat hikayesi anlatılıyor.

Jodorowsky’s Dune / IMDB: 8,2

Jodorowsky’nin 70’l i yıllardan bu yana üzerinde çalıştığı belgesel, inanılmaz bir ekiple oluşturuldu. Harkonnen tasarımları H. R. Giger’dan senaryo Allien’IN senaristi O’Bannon’dan, storyboard ve kıyafetler Mœbius’dan, müzik Pink Floyd ve Magma’dan gemi tasarımları ise Chris Foss’dan. Daha ne olsun?

The Grand Budapest Hotel IMDB: 8,2

Savaş zamanı çok ünlü bir Avrupa otelinde çalışmakta olan Gustave ile lobide görevli Mustafa’nın çok yakın arkadaş olmalarını ve aralarındaki bu arkadaşlığı konu alan The Grand Budapest Hotel,2014’ün en zengin oyuncu kadrosu olan filmlerinden biriydi.

Only Lovers Left Alive / IMDB: 7,3

2013 yapımı film 2014’te Türkiye’de vizyona girdi. Vampir türünde filmleri sevenler için Tilda Swinton’ı bu rolde izlemekten daha keyif verici bir şey olamaz herhalde. Tilda Swinton’a eşlik eden Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin ve Jeffrey Wright filmi iyi yapan diğer güçlü faktörler. Only Lovers Left Alive fantastik kurgusuyla, yılın en alanında en iyi filmlerinden biriydi.

Blue Ruin / IMDB: 7,1

Herkes intikam alabilir mi? Mesela dünyanın en pısırık ve elini kana bulamayacağını düşündüğünüz insanı bile evet intikam alabilir. İzleyeni daraltan melankolik ama bir o kadar da şairane havasıyla ödüle doymayan Blue Ruin, intikamın soğuk yenen bir yemek olduğunu ve hayatta en tehlikeli kişinin kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan biri olduğunu bir kez daha hatırlattı.

 

AYŞİN İLDEŞ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık bölümünden mezun olduktan sonra University of The Arts London ve Chelsea College’da iletişim ve medya üzerine eğitim aldı. Çeşitli yayınlarda yıllardır kültür-sanat, sinema, müzik, seyahat, dekorasyon ve gastronomi alanlarında editörlük yapmanın yanı sıra, markalara ve kişilere dijital iletişim danışmanlığı, yaratıcı içerik ve kurumsal blog yönetimi, kurumsal dergi yaptığı işlerden bazıları. Yazı İşleri Müdürü ve Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak çalıştığı Büyük Kulüp'ten ayrıldıktan sonra Kurucusu olduğu Beyoğlu Creative'i hayata geçirdi. Yeni projeler tasarlamaya ve çeşitli platformlarda yazmaya devam ediyor.

No Comments

Leave a reply